Weten we eigenlijk hoe we moeten leren? Wat werkt en wat werkt niet? Leren leren heeft te maken met het effectief opslaan en ophalen van informatie in en uit het geheugen. Effectieve leerstrategieën zijn cruciaal. In deze interactieve training verdiep je je in de theoretische en praktische kennis rondom effectieve leerstrategieën en vertaal je deze naar je eigen praktijk. Je ervaart zelf wat werkt en er is aandacht voor jouw rol als onderwijsprofessional.
Weten we eigenlijk hoe we moeten leren? Wat werkt en wat werkt niet? Hoe kun je kennis effectief opslaan? En hoe werkt dat dan eigenlijk in je brein? De ontwikkeling van leerstrategieën speelt hierin een belangrijke rol. Tijdens deze interactieve training verdiep je je in de ontwikkeling van leerstrategieën, de effectiviteit ervan en de werking van het brein.
Leerstrategieën zijn strategieën die een leerling helpen om informatie dieper te verwerken en om geleerde informatie toe te passen in nieuwe situaties. Het gebruik hiervan leidt tot productiever en langduriger leren (Winn et al., 2019).
Goed gebruik van leerstrategieën helpt je dus om informatie te organiseren en nieuwe informatie te leren. Maar welke leerstrategieën zijn dan effectief? Welke rol speelt de leeftijd van een leerling? En wat vraagt dit vervolgens van jouw handelen als onderwijsprofessional? In twee bijeenkomsten word je meegenomen in het KLIJFlab waar je zelf betekenisvolle ervaringen opdoet rondom dit thema. Door uitwisseling met andere onderwijsprofessionals bouw je kennis op. Uiteraard ontvang je ook praktische tips om mee aan de slag te gaan in jouw praktijk.
De werking van het brein
Wat gebeurt er in je hersenen als je iets leert? En welke rol speelt de leeromgeving hierbij? Aan de hand van eigen ervaringen maken we dit zo concreet mogelijk. Hierbij kijken we natuurlijk in het bijzonder naar een aantal bewezen effectieve leerstrategieën; zo staan we onder andere stil bij het belang van herhaling en gespreid oefenen.
De rol van de leraar
Voor de ontwikkeling van leerstrategieën is het van belang dat leerlingen de juiste (effectieve) strategieën ook daadwerkelijk aangeleerd krijgen. Leerlingen leren elke dag, op elk moment, maar effectieve leerstrategieën worden niet vanzelf aangeleerd. De leraar heeft hierin een cruciale rol. Goed gebruik van leerstrategieën draagt daarnaast bij aan het zelfregulerend vermogen van een leerling; leerlingen die beschikken over een ‘gereedschapskist’ vol met effectieve leerstrategieën, zijn beter in staat hun eigen leerproces te reguleren (Surma et al., 2018). Dit geeft de leraar ruimte om een meer coachende en begeleidende rol aan te nemen en meer aandacht te besteden aan specifieke behoeften van leerlingen. Onder andere modellen, vragen stellen en lessen ‘leren-leren’ verzorgen dragen bij aan de ontwikkeling van deze leerstrategieën bij jouw leerlingen.
Van theorie naar praktijk
In deze training ervaar je zelf wat effectieve leerstrategieën zijn. Je doet meer theoretische kennis op over wat werkt en wat niet en door je eigen ervaringen krijg je inzicht in ‘hoe’ je deze effectieve strategieën kunt aanleren. Je krijgt meer zicht op het belang van het aanleren van leerstrategieën en van jouw rol als onderwijsprofessional.
Daarnaast leer je meer over de werking van het brein en ontdek je wat de ontwikkeling van leerstrategieën te maken heeft met zelfregulatie en executieve functies. Je gaat naar huis met kennis, praktische tips en natuurlijk inspiratie om met jouw leerlingen aan de slag te gaan!
De volgende onderwerpen staan in deze training centraal:
• het belang van de ontwikkeling van leerstrategieën;
• de definitie van leerstrategieën (de theoretische achtergrond);
• het verband tussen leerstrategieën, zelfregulatie en executieve functies;
• het stimuleren van de ontwikkeling van leerstrategieën: hoe doe je dat;
• de werking van het brein;
• de vertaling naar je eigen groep of school;
• tips en tools om morgen mee aan de slag te gaan!
We bieden de training voor jou als onderwijsprofessional ook op een breinvriendelijke manier aan. Zowel vóór als na de training ontvang je prikkelende informatie om zelf mee aan de slag te gaan.
Tijdens de bijeenkomsten heten we je welkom in ons zogenoemde KLIJFlab. Deze inspirerende leeromgeving is al een belevenis op zich. Je ervaart zelf hoe leren betekenisvol wordt en gaat van ervaren naar begrijpen, zodat je uiteindelijk kunt toepassen wat werkt in jouw dagelijkse praktijk.