Expeditie Brugklas is een programma speciaal voor groep 8. Tijdens dit programma in het KLIJFlab gaan leerlingen op ontdekkingstocht door het brein! Ze leren hoe hun hersenen werken, waarom ze soms iets vergeten en hoe ze leren leuker én makkelijker kunnen maken. Met speelse opdrachten, slimme tips en effectieve leerstrategieën worden jouw leerlingen echte breinexperts. Klaar om hun leerskills te boosten? Schrijf je groep in en ontdek de kracht van het denken.
Wist je dat je brein net een spier is? Hoe beter je weet hoe het werkt, hoe slimmer en sneller je kunt leren! Expeditie Brugklas is een programma speciaal voor groep 8; je duikt met je groep in de fascinerende wereld van je hersenen. Jouw leerlingen ontdekken hoe het brein informatie verwerkt, waarom je soms dingen vergeet en vooral: hoe je slim kunt leren zodat leren makkelijker én leuker wordt.
Met speelse opdrachten en slimme tips leren jouw leerlingen hoe zij hun brein als een echte pro kunnen gebruiken. Handig voor school, maar ook voor later! Ben jij klaar om de leerskills van je leerlingen naar een hoger niveau te tillen? Schrijf groep 8 dan nu in en creëer een groep vol breinexperts!
Voorafgaand aan het programma ontvang je als leraar een raadsel (een 'Grej of the day'). De bedoeling is dat je dit raadsel mee naar huis geeft of dat je leerlingen in groepjes laat bedenken wat het antwoord kan zijn.
Ook krijg je een lesbrief. Het doel hiervan is om vóór Expeditie Brugklas al een stukje voorkennis te activeren in de klas. In de lesbrief staat bijvoorbeeld uit welke onderdelen het brein bestaat en waar elk onderdeel verantwoordelijk voor is. Een mooie basis om in het programma kennis aan te koppelen.
Het programma begint met een ‘Grej of the day’. Leerlingen wisselen eerst hun antwoorden op het raadsel uit. Daarna volgt een microles, waarin leerlingen allerlei leuke, leerzame en handige feitjes te horen krijgen over het brein. Na deze les ervaren leerlingen op een speelse manier hoe het brein werkt. Daarbij wordt steeds de koppeling gemaakt met de zojuist geleerde feitjes.
In het tweede deel leren leerlingen meer over de theorie van Sternberg. Sternberg zegt dat we drie soorten denken nodig hebben om goed te kunnen leren en slagen in het leven: soms moet je analytisch zijn, soms praktisch en soms moet je je creativiteit gebruiken. Het is goed om te weten dat iedereen sterk kan zijn in één of meer van deze manieren van denken! Leerlingen reflecteren op hun eigen denkvaardigheden en leren zo wat hun sterke kanten zijn en wat ze kunnen versterken of verder ontwikkelen.
In het laatste deel krijgen leerlingen uitleg over een aantal effectieve leerstrategieën die zij kunnen inzetten tijdens het leren. Ook oefenen ze al even met deze strategieën in creatieve of uitdagende werkvormen. Natuurlijk worden de strategieën en tips steeds gelinkt aan de kennis over het brein die ze tijdens dit programma hebben opgedaan.
Tijdens de afsluiting blikken we kort terug. Ook krijgt iedereen een handig souvenirtje mee naar huis.
Van leraren wordt verwacht dat ze actief deelnemen aan het programma. Er wordt regelmatig gewerkt in kleine groepjes. Zowel leraar als adviseur begeleiden dan de leerlingen, stellen vragen, zijn helder in hun verwachtingen en spreken samen leerlingen aan.
Hierna hebben leraren ook kennis opgedaan waar ze in de dagelijkse praktijk aan kunnen refereren en waar ze ook gebruik van kunnen maken in hun eigen lesgeven. (Denk aan leerstrategieën, feitjes over het brein en over effectief leren en aan het inzetten van DenkBeelden).
Het KLIJFlab is een inspirerende trainingsruimte waar je jezelf kunt onderdompelen in de wereld van de hersenen. Leraren en leerlingen gaan praktisch aan de slag en leren hoe leren beklijft en wat dit betekent voor hun eigen handelen wanneer ze denken en leren. Lees meer via klijflab.nl.
Voor de leerling
Voor de leraar
Voor alle deelnemers
Tijdens de workshop een glas water of ranja en een gezonde snack.
Opbrengsten leerling
Opbrengsten leraar