Spelend Leren met LEF!

studiedag

Terug naar
overzicht

Gebruik eens spelvormen uit het improvisatietheater voor Spelend Leren in je groep! Tijdens deze interactieve studiedag ga je praktisch en laagdrempelig aan de slag aan de hand van 100 spelvormen uit het improvisatietheater die je direct kunt inzetten bij diverse vakgebieden en leerdoelen in je groep. Na afloop ontvang je de box vol LEF! zodat je direct zelf aan de slag kunt.

Data & aanmelden

start 16-10-2024
OMJS, Helmond
start 26-03-2025
OMJS, Helmond
Maatwerk?
Inschrijving geopend
Laatste plekken
Vol

Inhoud

Spelend leren loont, maar soms ontbreekt het aan inspiratie. Improvisatietheater is een mooie manier om spelen en leren met elkaar te combineren, zelfs wanneer je weinig of geen affiniteit met drama of theater hebt.

Tijdens de studiedag maak je kennis met de drie pijlers van LEF!:

 1. Laat de ander stralen
 2. Zeg Ja… En!
 3. Durf te Falen

We gaan aan de slag met diverse spelvormen die je laagdrempelig en snel kunt inzetten in je groep, door ze samen te spelen en de link te leggen naar diverse leergebieden. Zo leer je hoe je spelvormen in kunt zetten bij bijvoorbeeld taal, rekenen, burgerschapsvorming, wereldoriëntatie en cultuureducatie.

Tijdens de studiedag ontvang je een box met 100 spelkaarten die je los kunt inzetten, maar ook kunt combineren tot een complete theaterles. We gaan deze kaarten met elkaar bekijken en je gaat direct praktisch aan de slag door spelvormen te koppelen aan de leerdoelen die momenteel in je groep liggen. Bovendien werk je ook een complete theaterles uit die je met je groep kunt doen.

Een praktische studiedag waar je gegarandeerd geïnspireerd de volgende dag je groep in gaat!

Deze studiedag wordt uitgevoerd door Tessa Vugts. Tessa Vugts is een professionele impro-trainer met hart voor én ruime ervaring in het onderwijs. Ze ontdekte improvisatietheater in 2010 en zag grote overeenkomsten tussen de achterliggende improvisatietheorie en haar pedagogische visie op onderwijs. De pedagogiek van improvisatietheater heeft volgens haar namelijk grote raakvlakken met het ontwikkelen van vaardigheden zoals Persoonsontwikkeling, Kritisch denken, Communicatie, Samenwerken en Creatief Denken. Tessa zag in improvisatie een krachtig instrument voor de ontwikkeling van kinderen en herkende de grote meerwaarde ervan voor het onderwijs.

In 2019 besloot Tessa dat ze haar ervaringen met improvisatietheater in het onderwijs breder wilde gaan delen. Door oefeningen en de achterliggende theorie systematisch te bundelen kunnen meer scholen de kracht van improvisatie ervaren en er hun voordeel mee doen, bedacht ze. Na een aantal jaren van onderzoeken, verzamelen, aanpassen en vormgeven ontwikkelde ze LEF! waarmee leerkrachten op een laagdrempelige manier spelvormen vanuit het improvisatietheater in kunnen zetten voor spelend leren in hun groep.

 1. Leraren die meer met Spelend Leren willen doen in hun groep.
 2. Leraren die meer met theater willen doen in hun groep, ook al hebben ze weinig affiniteit hiermee.
 3. Intern begeleiders die leerkrachten willen inspireren om meer met spel te doen in hun groep.
 4. Pedagogisch medewerkers die hun creatieve aanbod willen vergroten.
 5. Onderwijsassistenten die met kinderen Spelend gaan Leren.
 6. Schoolleiders die willen weten of de studiedag geschikt kan zijn voor hun team.
 1. Je kent diverse spelvormen uit het improvisatietheater.
 2. Je weet hoe je spelvormen kunt aanpassen aan de leerdoelen in je groep.
 3. Je weet welke spelvormen je kunt gebruiken voor welke vakgebieden.
 4. Je hebt gereflecteerd op je eigen handelen en inbreng tijdens theaterlessen.
 5. Je hebt actiepunten geformuleerd om spelend leren praktisch te implementeren in je onderwijspraktijk.

“Tessa is enthousiast, vriendelijk, weet waar ze over praat, springt in op vragen en weet gelijk daarop te anticiperen en geeft veel inspiratie. De middag vloog voorbij!

De box met kaarten van Lef! is praktijkgericht, mooi vormgegeven, goed doordacht en geeft heel veel nieuwe, goede ideeën! De training en de box zijn een aanrader!”

- Lianne Bolhuis, leerkracht basisonderwijs


"Deze box is echt een aanwinst voor in je klas, omdat je altijd snel een kaart kunt pakken en zonder al te veel voorbereiding even een energizer tussendoor kunt doen, even op een andere manier je lesstof kan aanbieden of door kaarten te combineren een complete dramales kan geven." Bekijk de volledige review.

- vanjufmaran.nl, Onderwijsblogger


Data & aanmelden

start 16-10-2024
OMJS, Helmond
start 26-03-2025
OMJS, Helmond
Maatwerk?
Inschrijving geopend
Laatste plekken
Vol

Adviseur(s)

Inclusief

Afbeelding van Box vol LEF!
Box vol LEF!