In de wet Passend onderwijs staat dat elke leerling recht heeft op een ononderbroken ontwikkeling. Maar tegelijk lezen we ook dat er nooit eerder zoveel hoogbegaafde leerlingen thuis zijn komen te zitten. Minister van Onderwijs Dennis Wiersma, stelt niet voor niks meer geld beschikbaar voor deze groep leerlingen. Want ook deze snelle denkers hebben het recht om elke dag iets nieuws te leren. Weet jij niet precies over welke leerlingen dit gaat en/of wat je deze leerlingen kan bieden in jouw groep? Dan is deze training echt iets voor jou!
Tijdens de training stap je in de wereld van hoogbegaafdheid. Je verrijkt je eigen kennis over dit onderwerp. Aan de hand van verschillende modellen door de tijd heen, ontdek je de nieuwste ideeën over intelligentie en hoogbegaafdheid. Met behulp van de profielen van Betts en Neihart ga je kijken naar de leerlingen in je klas. Kan je kenmerken van hoogbegaafdheid ontdekken? Deze kenmerken leer je vervolgens om te zetten naar onderwijs- en ondersteuningsbehoeften waardoor je al direct wat kan betekenen voor jouw leerling(en).
Daarna ga je ervaren en begrijpen waarom verrijking zo noodzakelijk is voor de (hoog)begaafde leerling. Je leert wat ertoe doet bij goede verrijking en je gaat aan de slag met het zelf ontwerpen van hoge denkvragen (taxonomie van Bloom).
In de tweede bijeenkomst ligt de nadruk op de praktijk. Hoe zorg je er nou voor dat je verrijking in je dagelijkse praktijk kunt toepassen? Je krijgt handvatten, tips en adviezen om verrijking als een dagelijkse routine weg te zetten in je klassenmanagement. Zo kan je jouw aandacht goed verdelen over alle leerlingen in je klas.
In de middag zoomen we in op jouw rol als leerkracht. Welke leerkrachtvaardigheden zijn belangrijk voor de (hoog)begaafde leerling? Je leert goede vragen te stellen en we oefenen met het geven van procesgerichte feedback. Tot slot ga je ook nog aan de slag met de groeimindset.
De derde bijeenkomst vindt plaats in ons KLIJFlab: een interessante en uitdagende omgeving waarbij leren en ontdekken centraal staan. Tijdens deze training in het KLIJFlab leer je alles over het brein en krijg je inzichten in wat dit betekent voor de dagelijkse praktijk. Zo kijken we samen naar de sociaal-emotionele ontwikkeling, de motivatie en de leer- en werkhouding van de (hoog)begaafde leerling. In de middag ga je aan de slag met een onderzoekscyclus. Onderzoekend en ontwerpend leren is een uitdagende en effectieve manier van verrijken binnen je thema of bij bijvoorbeeld je WO-doelen. We leggen je deze middag precies uit waarom dit zo uitdagend en effectief is. Dit geldt niet alleen voor de (hoog)begaafde leerlingen, maar juist voor alle leerlingen. Dat betekent dat je deze kennis en ervaring direct kan inzetten voor je hele groep!
Inclusief:
Veertig vragen voor verrijking Jonge Kind óf Veertig vragen voor verrijking PO.
“Een training waarbij ik na afloop vol energie en geïnspireerd naar huis ging ipv met een vol hoofd.”
“Mooie ideeën, materialen en inzichten die ik vlot in de praktijk kan brengen.”