Klaar voor de kleuter!

training

Terug naar
overzicht

Krijg jij komend schooljaar voor het eerst een kleutergroep? Of werk je al even in de onderbouw, maar wil je graag een stevige start maken met je kleuters in het nieuwe schooljaar? Verdiep je in het onderwijs aan het jonge kind en wat dat vraagt van jouw aanpak en benadering. In deze training krijg je praktische tips en ideeën om direct mee aan de slag te gaan in jouw groep.

Data & aanmelden

start 12-06-2025
OMJS, Helmond
Maatwerk?
Inschrijving geopend
Laatste plekken
Vol

Inhoud

Krijg jij komend schooljaar voor het eerst een kleutergroep? Of werk je al even in de onderbouw, maar wil je graag een stevige start maken met je kleuters in het nieuwe schooljaar? In deze training verdiep je je in het kleuteronderwijs en wat dat vraagt van jouw aanpak en benadering. Je krijgt naast theorie en inzichten ook praktische tips en ideeën om mee aan de slag te gaan in jouw groep. Je leert over de fasen van spelontwikkeling van jonge kinderen en hoe jij hen daarin kunt begeleiden. Daarnaast komt het stimuleren van zelfstandigheid van jonge kinderen aan bod en staan we stil bij belangrijke routines in een kleutergroep en hoe je deze verweeft in je dagelijks handelen.

Tussen de bijeenkomsten door ga je aan de slag met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar. We bespreken aandachtspunten bij de inrichting van een rijke speel- leeromgeving. Je kijkt daarbij onder andere naar een goede balans tussen prikkels en rust, voldoende bewegingsruimte en zinvolle en betekenisvolle materialen. Je gaat daarnaast aan de slag met je planning en rooster. Je leert daarin kritisch te zijn in de verdeling van gepland aanbod en vrije momenten, zodat je flexibel om kunt gaan met inbreng van kinderen en aanbod waar nodig kunt herhalen.

De training start net voor de zomer en na de eerste weken van het schooljaar is er een terugkombijeenkomst waar ruimte is voor jouw vraagstukken. We gaan met elkaar in gesprek en zoeken de verdieping op. Je bepaalt voor jezelf de vervolgstappen voor jouw ontwikkeling als leerkracht voor het jonge kind.

  • Leraren die komend schooljaar gaan starten in een kleutergroep.
  • Leraren die al even werken in de onderbouw en de basis van hun onderwijs bij de start van het schooljaar sterk neer willen zetten.
  • Je kent de verschillende fasen van spelontwikkeling en weet hoe je kinderen hierin kunt begeleiden.
  • Je weet wat van belang is om een rijke en krachtige speel-leeromgeving in te richten voor jonge kinderen.
  • Je kent diverse routines om in te zetten in de kleutergroep.
  • Je hebt handvatten om jouw planning en organisatie handig en effectief neer te kunnen zetten bij de start van het schooljaar. 
  • Je hebt actiepunten geformuleerd om jouw eigen ontwikkeling als onderbouwleerkracht voort te zetten gedurende het schooljaar.

Data & aanmelden

start 12-06-2025
OMJS, Helmond
Maatwerk?
Inschrijving geopend
Laatste plekken
Vol

Adviseur(s)

Inclusief

Afbeelding van Veertig vragen voor verrijking Jonge Kind
Veertig vragen voor verrijking Jonge Kind